Az internet fogalma és története

Mi is az internet?

Az internet egy nemzetközileg elterjedt, angol eredetű szóból ered (internetwork), magyarul: „hálózatok hálózata”. Az egész világot körülölelő számítógép-hálózat, hatalmas rendszer, amely számítógép-hálózatokat fog össze.

Network cable wrapped around a globe depicting a connected world

186 - 8ulSfx2

 

pic74571

Az internet a számítógépek és más eszközök (szerverek, antennák, műholdak, stb.) összekötéséből jött létre, hogy az egymástól teljesen különböző hálózatok egymással tudjanak elektronikus leveleket cserélni, állományokat (fájlokat) továbbítani.

 

 

 

 

 


Egy kis olvasmány:

Az internet története

A gyökerek a hatvanas évekig nyúlnak vissza, a történet katonai fejlesztések civil szférába való átszivárgásával kezdődött. Abban az időben merült föl ugyanis az USA-ban egy kevéssé sebezhető számítógép-hálózat szükségessége, amelynek egy esetleges atomtámadás után megmaradó részei működőképesek maradnak. Eisenhower elnök elrendelte a Defence Advanced Research Project Agency (DARPA) beindítását.

Kidolgoztak egy többközpontú, csomagkapcsolt (ahol az adatok továbbítása kisebb csomagokban történik) hálózati kommunikációs rendszert (az NCP protokollt), mely a mai TCP/IP szabvány ősének tekinthető. Ezen az elven kezdett működni 1969-ben az ARPANET (Advanced Research Project Agency Network), és a katonai felhasználásokon kívül a csomagkapcsolt adattovábbítás további kutatásra szolgált, de egyes egyetemek, katonai bázisok és kormányzati laboratóriumok kutatói is használták elektronikus levelezésre, fájlok cseréjére és távoli bejelentkezésre egymás számítógépei között.

images

1972-ben megszületett az első e-mail program. 1974-ben jelent meg először az „Internet” kifejezés, egy a TCP protokollról szóló tanulmányban. 1983-ban, az után, hogy az addig szigorúan ellenőrzött ARPANET-ből MILNET (Military Network) néven leválasztották a hadászati szegmenst, megszületett a mai fogalmaink szerinti Internet. 1988 pedig az első internetes féregvírus-járvány (worm) éve volt.

Az interneten nincsen központ, nincs „egy” központi gép. Minden, a hálózatra kötött gép egyszerre fő- és alállomás. Az internet tehát olyan elméleti szerveződése a számítógépeknek és telefonvonalaknak, amelynek bármely pontja képes kapcsolatot teremteni bármely másik pontjával.

Az eredetileg elsősorban oktatási intézményekben elérhető hálózatra egyre több intézmény, szervezet, cég kapcsolódott, a szolgáltatást hamarosan a nagyközönségnek is felkínálták. Az elektronikus levelezés (e-mail) forradalmát gyorsan követte a hírcsoportok (newsgroup) forradalma, majd az egyre újabb és sokoldalúbb információkereső- és továbbító eszközök elterjedése, amelyek 1992-ben úgy tűnik, egy természetes végponthoz, a WWW-hez (World Wide Web) vezettek: innentől a számítógépekhez nem értő laikusok is könnyedén, minden tanulás nélkül navigálhatnak az internet óceánján. A WWW az európai részecskefizikai kutatóintézet, a CERN szülötte.


 

 

Az internet szolgáltatásai

  • elektronikus levelezés (e-mail)
  • www (World Wide Web)
  • ftp (File Transfer Protokoll – fájl átviteli protokoll)
  • irc (Chat – csevegés, MSN, Skype…)

 

Kommunikáció az interneten

Az interneten történő kommunikáció hasonlatos a hagyományos telefonbeszélgetésekhez. Híváskor szükségünk van a hívott fél telefonszámára, az internet is hasonlóan működik csak itt a telefonszámokat IP címnek, nevezik. Minden számítógépnek van egyedi IP címe, amelyet az internetes szolgáltatótól kap. Pl.: 192. 168. 1. 105.

 

IP cím: Olyan egyedi hálózati azonosító, amely segítségével a számítógépek kommunikálnak a hálózaton.

Feladat:ipconfig

Nézzük meg a gépünk IP címét:

  1. START menü
  2. Futtatás
  3. Cmd
  4. Ipconfig

 

Csörgessük meg osztálytársunkat: ping IP cím. Pl.: ping 192.168.1.105

 

Ahhoz, hogy 2 számítógép között kapcsolat jöjjön létre, azonosítani kell őket. Ezért minden internetre kapcsolódó számítógép egy egyedi számot kap. Ezt a számot IP-címnek nevezzük. Minden honlapnak van IP címe, pl.: www.google.com-nak a 74.125.39.99. Amikor meg szeretnénk nyitni egy honlapot elég beírni a honlap címét, ugyanakkor a háttérben a DNS ezt átfordítja IP címekre, de mi ebből semmit sem látunk.

 

DNS (Domain név): Olyan szolgáltatás, amely az IP címeket átfordítja könnyebben megjeleníthető nevekre.

 

A felhasználó számára nehéz az IP címet megjegyezni, ezért egy könnyebben megnevezhető nevet kötnek az IP címhez, ezt domain névnek nevezzük.

Például a

197.161.21.106 IP cím helyett a www.gyerekfilmek.hu
domain nevet használjuk. A pont után szereplő rövidítés az országot jelzi.

A példában szereplő .hu végződés Magyarországot jelenti.

Gyakori megoldás, hogy az internetre csatlakozó számítógép csak az internet használata idejére kap IP-címet a szolgáltató szerverétől. Ezt dinamikus IP-címnek nevezzük.

Mi az a WWW?

Az Internet egyik leggyakrabban használt szolgáltatása a World Wide Web (www), a világméretű hálózat. Röviden: web, vagy világháló.

Ma már bárki rendelkezhet saját WEB oldallal az interneten, így a World Wide Web óriási mennyiségű információt tartalmaz minden témakörben.

A legtöbb intézménynek, cégnek, vállalatnak saját webhelye van, melynek segítségével olcsón és naprakészen tudják tájékoztatni ügyfeleiket. Napjainkban a webhely címe a telefonszámmal egyenrangú helyet kap a cégek elérhetőségében.

A webhely multimédiás, tehát egyaránt tartalmazhat szöveget, képet, hangot, mozgóképet (filmet), stb.

Böngészőprogramok

A webhely megtekintéséhez böngészőprogramra van szükségünk. Böngészés közben a webhely tartalma weblapokban jelenik meg a számítógépünkön. A weblapok közötti kapcsolatot a hivatkozások (linkek) biztosítják. Ha rákattintunk az egérrel egy linkre, akkor valamely másik weblapra (esetleg az adott lap egy másik részére) jutunk. Ilyenkor az egérmutató megváltozik: egy mutató ujj lesz belőle.

A böngésző egy olyan program, amellyel a világhálón található oldalakat megnézegethetjük vagy letölthetjük saját számítógépünkre. Manapság sokféle böngésző áll rendelkezősünkre. Használatuk egyszerű.
Leggyakrabban használt böngésző a Mozilla Firefox,
az Internet Explorer, Opera és a Google Chrome.

Weboldal megnyitása

Az egyes böngészők felépítése nagyon hasonló. (A képen a Google Chrome böngésző látható )

Weboldal megnyitásához a keresett webhely címét a címsorba kell begépelni. A négyszögre kattintva új lapot hozhatunk létre.

Az Enter lenyomása után a böngésző megnyitja az oldalt.

Az oldal megjelenése után olvasgathatunk, illetve rákattinthatunk valamelyik linkre, s így újabb weboldal jelenik meg előttünk.

A nyilakkal visszaléphetünk, illetve frissíthetjük az oldalt.

Lapozás, frissítés, leállítás

Lapozni az felkeresett weboldalak között az Előre és a Vissza gombokkal tudunk.

Ha a jobb oldali nyílra jobb egérgombbal kattintunk, akkor lenyílik egy lista. Ebből kiválaszthatjuk, hogy melyik oldalra szeretnénk lapozni.

Leállítás Ha egy weboldal nagyon lassan töltődik le, a letöltést a Leállítás ikonra kattintva szakíthatjuk meg. Ilyenkor az addig letöltött rész megjelenik.

Frissítés Ha egy weboldalon nem jelennek meg azonnal a változások, akkor használjuk a vagy Frissítés ikont. A lap letöltődése ilyenkor elölről kezdődik.

Feladatok megoldása