Az operációs rendszer

A Windows ablakai

 1. Mit jelentenek az alábbi fogalmak? (Szoftver, bootolás, operációs rendszer)
 2. Milyen csoportjai vannak a szoftvereknek? (operációs rendszerek, felhasználói programok, fordítóprogramok)
 3. Sorolj fel operációs rendszereket? (Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10, Linux)

Indítsuk el a Microsoft Word nevű programot (Start-Minden program-Micosoft Office-Microsoft Word).

 


A programablak felépítése

Most mi a Word nevű programot indítottuk el, de akármelyik programot indítjuk a Windowsban, észrevehetjük, hogy a megjelenésük nagyon sok közös vonást mutat. Mindegyik program úgyn. ablakban jelenik meg. Az operációs rendszer innen kapta a nevét, a Windows szó magyar jelentése: ablakok.

Ehhez kapcsolódó vicc:

Miért teszi ki a programozó a romlandó ételt az ablaka alá?

Mert Windows alatt minden lefagy!

 

WINDOWS-7

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja.
A mappák egymásba ágyazottak.

A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja, a SZÁMÍTÓGÉP nevű mappa.
Az egyes lemezmeghajtók is mappaként jelennek meg a
SZÁMÍTÓGÉP mappában.
Ez a mappa a
START MENÜből, vagy a WINDOWS INTÉZŐvel is megjeleníthető, amely az ASZTAL alján, a TÁLCA bal oldalán, a START gomb mellett található.


A képen látható elrendezésben bal oldalon a navigációs ablak látható, melyet a Rendezés menüre kattintva jeleníthetünk meg, vagy zárhatunk be. Itt választjuk ki, hogy melyik mappa tartalmát jelenítse meg a jobb oldali ablakrész. Az éppen megjelenített mappa neve halványkék mezőben látható.

A jobb oldali főablakban láthatók a merevlemez meghajtó partíciói (Helyi lemez C:, illetve helyi lemez D:), alattuk a cserélhető adathordozós eszközök.
Mivel a rendszer a meghajtókat mappaként kezeli, a név előtti háromszögre kattintva a mappa almappái megjeleníthetők / eltüntethetők.

A menüsor jobb szélén három ikont látunk. Az első a Nézet megváltoztatása. Ha a legördülő menüt megnyitjuk, a lemezmeghajtók különböző módon jelenhetnek meg.
A középső ikon a
Betekintő ablaktábla megjelenítését szolgálja. Ha erre kattintunk, a kiválasztott fájl tartalma az ablak jobb oldalán megtekinthető.

A RENDEZÉS menüpontban kiválaszthatjuk a RÉSZLETEK ablaktáblát, amely az oldal alján látható, és az aktuálisan kiválasztott fájl vagy mappa részletes adatait jeleníti meg.
Az utolsó ikonnal (?) a
Súgót jeleníthetjük meg. 

A RENDSZER TULAJDONSÁGAI

Ha a Navigációs ablakban a Számítógép mappára kattintunk, az ablak menüsora A rendszer tulajdonságai menüpontot is tartalmazza. Ha erre kattintunk, a program megjeleníti a számítógépünk alapvető rendszerinformációit.

Az ablak bal oldali részén látható, hogy a Windows operációs rendszer melyik verziója fut a gépünkön. Alatta látjuk a legfontosabb hardverinformációkat (a processzor és a memória legfontosabb tulajdonságait). Lejjebb látható a számítógép neve és munkacsoportja. Ezek az utóbbi beállítások módosíthatók.

Az ablak bal oldali kék mezőjében a Vezérlőpult mappa érhető el, ahol, ha van rendszergazdai jogosultságunk, a számítógép alapvető beállításait módosíthatjuk. (A rendszergazda olyan személy, akinek joga van a gép alapbeállításait módosítani. Ha a gépre egyszerű felhasználóként léptél be – ezt a felhasználói fiók beállításainál a rendszergazda határozza meg – akkor nagyon sok műveletet nem végezhetsz el a Vezérlőpultban. Ilyen például a programok eltávolítása, telepítése vagy módosítása.)

 

FELHASZNÁLÓI FIÓKOK

A telepítéskor a Rendszergazda felhasználói fiókokat állít be az egyes géphasználóknak, vagy csoportoknak. Ezek közül a Windows indulásakor választhatunk. Egyes fiókok jelszavas védelemmel is rendelkeznek.

A különböző felhasználók számára más és más képernyőbeállítás, asztal jelenik meg, és ha egy állományt az asztalon helyeztünk el, akkor az egy másik felhasználó fiókból nem érhető el.

A Vezérlőpult gombra kattintva a Számítógép beállításainak megadása ablak nyílik meg, ahol a Felhasználói fiókok kezelésére is lehetőség van.

 

 

 

 

 

 

 

A felhasználói fiók módosítása ablakban bárki módosíthatja a jelszavát, vagy a fiókhoz tartozó képet. A pajzzsal jelölt, biztonságos beállítások megváltoztatásához rendszergazdai jogosultság szükséges.

 

A MAPPÁK TULAJDONSÁGAI

Ahhoz, hogy egy mappa legfontosabb jellemzőit megtudhassuk, jelöljük ki az adott mappát, majd egyszerűen vigyük fölé az egérmutatót. Ha néhány másodpercig nem mozdítjuk el, egy információs ablakot jelenít meg a Windows, a mappa legfontosabb tulajdonságaival:

Ha az Intézőben be van kapcsolva a Részletek ablaktábla, akkor a mappára kattintva, az ablak alján azonnal láthatjuk a fontosabb tulajdonságokat. Ekkor a mappa tartalma nem olvasható.

MŰVELETEK MAPPÁKKAL

1. MAPPA LÉTREHOZÁSA

Nyissuk meg a Dokumentumok mappa 2016_2017 almappáját! Ebben a mappában hozzunk létre egy almappát, aminek a neve legyen az osztályunk neve (pl. 5.a)!
1. módszer: kattintsunk a menüsorban az Új mappa (Nový priečinok) menüpontra!
2. módszer: kattintsunk jobb egérgombbal az ablak üres területére, és a megjelenő helyi (lebegő) menüből válasszuk az Új menüpontot (Nový), illetve abban a Mappa (Priečinok) alpontot!

Amikor az új mappa létrejön, a neve automatikusan Új mappa (Nový priečinok) lesz. Ez ki is van jelölve (kékkel le van mázolva). Ezt a nevet átírhatjuk a nekünk szükséges névre, majd az Enter gombbal jóváhagyjuk az átnevezést.

2. MAPPA TÖRLÉSE

A már meglévő mappát eltávolítja a számítógépről.
1. módszer: bal egérgombbal egyszer kattintva jelöljük ki a törölni kívánt mappát, majd nyomjuk meg a
Delete (törlés) billentyűt!
2. módszer: kattintsunk jobb egérgombbal a törlendő mappa nevére, majd a helyi menüből válasszuk a
Törlés menüpontot!

Mivel a törlés adatvesztést eredményez, ezért ilyenkor egy üzenő ablak jelenik meg: >Biztos, hogy a Lomtárba helyezi a mappát?< kérdéssel. Ha biztosak vagyunk a törlésben, az Igen gombot kell választanunk.

A törölt mappa a lomtárba kerül. Ezt egy olyan mappa, amelyben megőrződnek a törölt adatok, és ha tévesen távolítottuk el azokat, szükség esetén még innen helyreállíthatóak.

 

 

 

 

3. MAPPÁK ÁTNEVEZÉSE

1. módszer: kattintsunk jobb gombbal a mappa nevére, és a megjelenő helyi menüből válasszuk az átnevezés menüpontot! Írjuk át a mappa nevét!
2. módszer: kattintsunk egymás után kétszer (nem duplán) a mappa nevére! Így az átírhatóvá válik.

 

Nézzük meg ezen ablakok részeit!

Az ablak bal felső sarkában helyezkedik el a rendszermenü, ha rákattintunk, akkor legördülő menüben megtalálhatjuk az ablakokkal végezhető műveleteket. Ha duplán kattintunk rajta, akkor az ablakot bezárhatjuk.

Az ablak felső részén, majdnem teljes szélességében találjuk a címsort. Ide kerül az ablak neve, és egyéb információkat is tartalmazhat az ablak tartalmáról.

A kis méret gombra kattintva az ablak minimális méretűvé, tkp. Láthatatlanná válik, a program tovább fut, csak nem látjuk a programot. Ha ismét ki szeretnénk nagyítani, akkor a program tálcán lévő gombjára kell kattintanunk.

Az előző méret gombra kattintva az ablak kisebb lesz, még egyszer rákattintva pedig kitölti a teljes képernyőt.

A sorban a legutolsó gomb a bezárás. Ezzel a gombbal minden programot bezárhatunk, ha rákattintunk.

A második sorban találjuk az ablak menüsorát. Itt válaszhatjuk ki a program működéséhez szükséges parancsokat. (Fájl, szerkesztés, nézet). Ha rákattintunk valamelyikre, legördül a menü, amely a konkrét parancsokat tartalmazza. A menüelemeket nézegetve észrevehetjük, hogy vannak közöttük olyanok, amelyek világosszürkék. Ezeket, a parancsokat átmenetileg nem használjuk.

Ha az ablak több információt tartalmaz, mint amennyit egyszerre meg tud jeleníteni, akkor jelennek meg a görgetősávok. Elhelyezkedéstől függően, ezek lehetnek függőlegesek ill. vízszintesek. A görgetősáv elemei a görgetőnyilak és a csúszka.

Vázlat:ablak_reszei

 1. Programablak felépítése
 • Rendszermenü
 • Címsor (ablak név)
 • Kis méret
 • Előző méret
 • Bezárás
 • Menüsor
 • Görgetősáv (görgető nyilak, csúszka)

 

 1. Művelet ablakokkal
  • Méretezés: szélesség, magasság
  • Áthelyezés
 2. Ablakok típusai
  • Programablak (címsorban szereplő ablaknév)
  • Párbeszéd ablak (pl.: Start – Kikapcsolás)
 3. A Windows ablak részei

 

 


Műveletek ablakokkal

A Windowsban egyszerre több ablak is lehet megnyitva, ezek részben vagy teljesen takarhatják egymást. Ehhez két műveletet kell tudnunk: a méretezést és az áthelyezést.

Méretezés: Kattintsunk az előző méret gombra. Mozgassuk az egér mutatóját az ablak keretére, az egér bal gombját nyomva, tartva mozdítsuk el, hogy megfelelő méretű legyen. Ha az egér mutatóját a sarkokba mozgatjuk, akkor egyszerre a szélességet és a magasságot is tudjuk változtatni.

Áthelyezés: Mozgassuk az egér mutatóját az ablak címsorára, és vonszolással mozgassuk el a megfelelő helyre.

Az ablakok típusai (harmadik alcím, táblára, füzetbe)

Minden program, amit a Windowsban elindítunk, ablakban jelenik meg, ezeket programablaknak nevezzük. A programablak címsora a program nevét tartalmazza.

A másik típusa az ablakoknak a párbeszédablakok, pl.: kattintsunk a Start menü kikapcsolás ikonjára, na ez egy párbeszédablak, ez az ablak üzenetet vár el tőlünk.

Kattintsunk a mégse gombra.

 


Ismétlő kérdések:

 1. Mi a különbség a kis méret és a bezárás gomb működése között?
 2. Mi a menüsor?
 3. Mit jelentenek a szürke menüelemek?
 4. Mire használjuk a görgetősávot, és milyen részekből áll?

 
Állományok a lemezen

A “számítógépes állomány” elnevezést az angol file (fájl) szó magyar megfelelőjeként használjuk.

Fogalma: A fájl logikailag összetartozó adatok, utasítások, parancsok összessége, vagy valamelyik háttértárolón tárolt, névvel és kiterjesztéssel azonosított adat együttes.

A fájl három részből áll: NÉV. KITERJESZTÉS

A név felépülhet: abc betűiből és számokból, de nem tartalmazhatja a következő karaktereket (/,\,:,*,?,”,<,>).

 

Az operációs rendszer a kiterjesztés alapján tudja, hogy milyen programmal kell (lehet) megnyitni a fájlt.

 

Kiterjesztés Típus Példa megnyitó programra
EXE, COM Futtatható program Beépített program
JPG, GIF, TIF, BMP Kép Windows kép és faxmegjelenítő
WMV, AVI, DVD, MP4 Videó Windows Media Player, VLC Player
TXT, DOC, RTF Szöveg Microsoft Word
XLS Táblázat Microsoft Excel
WAV, MP3, AU Hang Winamp, VLC Player
HTM, HTML, PHP Internetes dokumentum Microsoft Office Frontpage

 
Operációs rendszer