Ismétlés a Logóban – ciklusok

Indítsd el az Imagine-t, és készítsd el újra Töröl a gombot, amely lenyomáskor a törölKépernyő, vagy törölkép parancsot hajtsa végre. A most következő felfedező út során gyakran fogod használni ezt a gombot.

A következőkben arra szeretnénk rábírni a Teknőcöt, hogy egy gyönyörű, színes lufit rajzoljon. Nem lesz nehéz dolgunk.

Első lépésként állítsd be a toll vastagságát! Amint láthatod, véletlenszerűen választottunk tollszínt. Majd megkértük a Teknőcöt, hogy rajzoljon egy 120 egység hosszú vonalat, amely a lufi spárgája lesz.
Ezután már csak a lufi megrajzolása volt hátra, amelyet egy nagyméretű pont kirajzolásával oldottunk meg.

 

 

Kattints a Töröl gombra! A tollvastagság megtartása mellett állítsd át a tollszínt és rajzold meg a lufit úgy, hogy minden parancs egy sorba kerüljön!

 

 

 

Ugye milyen jó lenne, egy egész csokor színes lufit rajzolni? Kattints a Töröl gombra, és fordítsd el a Teknőcöt 30 fokkal balra (balra 30). Ezután 4 parancsot kell begépelned a parancssorba.

 

 

 

Az első három rajzolja meg a lufit, az utolsó pedig a kiindulási helyére küldi vissza a Teknőcöt (hátra 120). Ezután fordítsd jobbra a Teknőcöt 15 fokkal (jobbra 15), és ismételd meg a rajzolást, ahányszor csak akarod!


Amint láthatod, az öt lufi rajzolásához öt ugyanolyan parancssorra volt szükség. Szerencsére nem kell újra és újra begépelned ezeket, a parancssorban állva elég néhányszor megnyomnod a felfele mutató kurzormozgató billentyűt , és lenyomni az Enter billentyűt.

 

 

 

Ahhoz, hogy a Teknőc egy négyzetet rajzoljon, négyszer ismételtük meg az e 60  j 90 parancsokat. Szerencsére a Teknőc megérti azt a szót is, hogy ismétlés (rövidítve: ism), amelyet a következőképpen használhatsz:

Az ismétlés parancs az ismétlések számából és azoknak a parancsoknak a listájából áll, amelyeket szeretnénk ismételten végrehajtatni. (ismétlés parancs_hányszor ismétled _[mit ismételsz] )
Az ismétlések száma előtt és mögött egy üres helyet kell hagyni.
A parancsok listáját szögletes zárójelek közé kell tenni.

Ezután adjuk ki a luficsokor rajzolásához a megfelelő, ismétléses utasítást!

? ism 7 [tsz! tetsz e 120 pontméret 60 h 120 j 15]
Kör rajzolása

? ism 4 [e 100 j 90]

Rajzoljunk hatszöget! Mivel ennek 6 szöge és oldala van, a teknőcöt a teljes fordulat 1/6-od részével (60 fokkal) fordítjuk el. A szükséges parancs:

? ism 6 [e 100 j 60]

Nyolcszög rajzolásának parancsa:

? ism 8 [e 50 j 360/8]

Vegyük észre, hogy a fordulás szöge a teljes fordulat szöge (360 fok) osztva az oldalak vagy szögek számával. A 12 szög rajzolásának parancsa tehát:

? ism 12 [e 40 j 360/12]


 

Látható, hogy rajzaink egyre inkább körre hasonlítanak. Hogyan rajzoljunk tehát kört? Mivel a kör teljes szöge 360 fok, ezért 360-szor ismételjük meg az 1 fokos elfordulást, miközben egy lépést teszünk előre a teknőccel:

? ism 360 [e 1 j 1]

 

A képen látható hullámvonal tulajdonképpen két félkörből áll. Félkör rajzolásához a zárójelben szereplő parancsot 180-szor kell ismételni. A körív jobb oldali része úgy keletkezett, hogy a teknőc nem jobbra, hanem balra fordult:

? ism 180 [e 1 j 1]
? ism 180 [e 1 b 1]

 

Ezt a Jing-jang ábrához hasonló elrendezést úgy alakítottam ki az előbbi hullámvonalból, hogy egy nagyobb kört rajzoltam a hullámvonal köré. Nagyobb kör rajzolásához az e 1 parancs helyet e 2 értéket kell beírni.

? ism 360 [e 2 b 1]
FELADATOK:

1., Kattints a TÖRÖLgombra, és próbáld ki a következő parancsokat:
? ismétlés 4 [tsz! tetsz tv! tetsz e 40 j 90]
? tv! 30 ismétlés 6 [tsz! tetsz e 50 j 60]
? tv! 1 ismétlés 8 [pontméret 45 e 45 b 45]

2., Azt szeretnénk, hogy a Teknőc rajzolja meg a következő képeket. Add meg az ismétlés parancs hiányzó paraméterét, az ismétlések számát!

? tv! 2 tsz! tetsz
? ismétlés …. [e 60 pontméret 40 j 90]

 

? tv! 7 tsz! tetsz
? ismétlés …. [e 50 h 50 b 45]

 

 

? ismétlés …. [tsz! tetsz pontméret 33 e 25 b 30]

 

 

 

3., A Teknőcnek az alábbi ábrákat kellene megrajzolni. Alaposan nézd meg őket, és töltsd ki a parancsok hiányzó részeit!

? tv! 2 tsz! tetsz j 90
? ismétlés 4 [_____ _____]

 

? tv! 1 tsz! tetsz
? ismétlés 6 [_____ _____ _____]

 

 

? tv! 5 tsz! tetsz
? ismétlés 8 [_____ _____ _____ _____]