Gombok: saját gomb készítése

 

Saját gomb készítése
Le akarod törölni a képernyőt egyetlen gomb megnyomásával? Készíts erre egy olyan gombot, amely a törölkép parancsot hajtja végre, amikor megnyomod.


1. Kattints az
Új gomb ikonra. Ekkor az egérkurzor megváltozik a következő ikonra:

 

 

2. Ezután kattints a lapon oda, ahova szeretnéd a gombot elhelyezni, és létrejön egy gomb g1 felirattal, amely az 1-es számú gombot jelenti.


3. Ha megnyomod a gombot, semmi sem történik, mivel még nem tanítottad meg arra, hogyan reagáljon arra, ha lenyomják.


4. Hogy ezt megtehesd, kattints a gombra a jobb egérgombbal, és válaszd ki a listából a
g1 változtatása menüpontot.


5. Ekkor megnyílik a
g1 (gomb) változtatása ablak. A haLenyom esemény sorába írd be a törölKépernyő vagy röviden törölkép parancsot. Ez fog végrehajtódni minden egyes alkalommal, amikor lenyomod a gombot. A Bal egérgomb még semmit sem csinál, a jobb egérgomb viszont megnyitja a gombhoz tartozó menüt.


6. Az ablak bezárásához nyomd meg az
OK gombot.

A gomb átméretezéséhez nyomd meg a Ctrl billentyűt és ragadd meg a gomb jobb alsó sarkát az egérrel.
A gomb feliratának megváltoztatásához kattints a gombon a jobb egérgombbal, válaszd ki a g1 változtatása menüpontot, és a megjelenő ablakban a Felirat mez tartalmát (g1) írd át, például arra, hogy Töröl.

Most készítettél egy olyan gombot, amely letörli a képernyőt. Ennek mintájára készíts két másik gombot is. Az egyiknek az lesz a feladata, hogy a lenyomás után hajtsa végre az e 50 parancsot. A felirata legyen egyszerűen az e 50. A másik gombnak a j 90 parancsot kell végrehajtania, ezért a felirata is ugyanez legyen (j 90). Állítsd be a tollvastagságot 9-re, a tollszínt pedig pirosra, és a gombok segítségével rajzold meg a következő ábrákat!