Alapok

A szöveg- és kiadványszerkesztő programok jelentik a számítógépek világában az írógépet: a felhasználó számára biztosítják, hogy akár egész könyvnyi szövegeket gépeljen be, tördeljen és nyomtasson; a szöveg tartalmazhat ábrákat, táblázatokat is.

A szövegszerkesztő programok előnye az írógépekkel szemben, hogy a bevitt szöveget könnyebb javítani, a felhasználó pillanatok alatt többféle nézetben is megnézheti munkáját, és nyomtatóján azonnal kérhet kinyomtatott példányt.

További lehetőségek: beállított betűtípusok, sortávolságok, margók.

Egy kiadványszerkesztő program (tördelő program) nem biztosít annyi funkciót a szöveg szerkesztésére, mint egy valódi szövegszerkesztő, csupán a leglényegesebb lehetőségek találhatóak meg benne, és ehelyett inkább a tördelés terén nyújt sokat. (ujságírásnál használják)

Szövegírásra alkalmas programok:

 • Editorok: szöveg bevitelére, javítására és mentésére alkalmasak, de a szöveget formázni nem alkalmas programok. Pl.: Jegyzettömb (Poznámkový blok, Notebook)images
 • Szövegszerkesztők: A beírt szöveg formázására és a formázott szöveg mentésére is alkalmasak. Pl.:
  Wordpad, Microsoft Word, Apache OpenOffice Writer (főleg Linux alapú operációs rendszerek), LibreOffice Writer (főleg Apple Macintosh alapú operációs rendszerekhez) .
 • Kiadványszerkesztők: újságok, könyvek szerkesztésére, a szövegszerkesztőknél többet tudó programok. Pl.: Corel Ventura, Microsoft Publisher.

Alapfogalmak:

 • Karakter: a szöveg legkisebb egysége, melyet általában egy billentyű lenyomásával jeleníthetünk meg. Lehet betű, szám, jel pl.: á, 53, @, +, stb.
 • Szó: karakterekből áll össze, melyet a szóköz választ el egymástól.
 • Mondat: szavakból épül fel.
 • Bekezdés: entertől enterig terjető, tartalmilag összetartozó mondatok.
 • Szakasz: több bekezdésből áll, például egy könyv egy-egy fejezete.703003031bek-terkoz-felirat
 • Dokumentum: szakaszok és bekezdések összessége.
 • Szövegtükör: a beírt szöveg, szövegbe elhelyezett képek ábrák.
 • Margók: a szövegtükör felett, alatt,  és balra helyezkednek el.slide_3.Microsoft Word

A Word indítása

A Word szövegszerkesztőt a Start menü Minden programok Microsoft Word parancsikonra kattintva indíthatjuk el, vagy a Windows Intézőben egy Word dokumentumra való dupla kattintással.


A Word ablak felépítése

Címsor: Az épp szerkesztett dokumentum címét és a használatban lévő szoftver nevét jeleníti meg, továbbá itt látható a szabványos Kis méret, Teljes méret és Bezárás gomb is.

Gyorselérési eszköztár: A gyakran használt parancsokat tartalmazza. Itt található például a Mentés, a Visszavonás és az Ismét parancs. A gyorselérési eszköztár végén található legördülő menüben egy testre szabható listát talál a leggyakrabban használt és legfontosabb parancsokkal.

Fájl fül: Erre a fülre kattintva megnyílik a Fájl lap, mely a dokumentumra és nem a dokumentum tartalmára vonatkozó parancsokat tartalmazza, például az Új, a Megnyitás, a Mentés másként, a Nyomtatás és a Bezárás parancsot.

Menüszalag: Itt találhatók a munkához szükséges parancsok. A menüszalag megjelenése a monitor méretétől függ. Kisebb monitorok használata esetén a Word a megjelenített vezérlők átrendezésével csökkenti a menüszalag méretét.

Szerkesztési ablak: Itt jelenik meg az épp szerkesztett dokumentum tartalma.

Görgetősáv: A görgetősáv segítségével módosíthatja a szerkesztett dokumentum megjelenítési helyzetét.

Állapotsor: Adatokat jelenít meg a szerkesztett dokumentumról.

Minipult: Gyakran használt eszközök könnyebb elérhetését teszi lehetővé.

Nézetválasztás: Lehetővé teszik a szerkesztett dokumentum nézetének tetszés szerinti váltását.

Nagyítás: Lehetővé teszi a szerkesztett dokumentum nagyítási beállításainak módosítását.Fájl szalag beállításai

A fájl szalag tartalmazza a kulcsfontoságú műveleteket. A szalag tartalma a 2007- as Word szoftverekben az Office gomb alatt található meg. Ha átváltunk erre a szalagra, akkor a dokumentumra vonatkozó legfontosabb műveletek jelennek meg.

Legutóbbi dokumentumok: A Legutóbbiak (Recent) menüpontra klikkelve megjelennek a legutóbb megnyitott fájlok és ezek mappája.


Új dokumentum létrehozása

A program megnyitása után alpértelmezetten egy új dokumentum kerül létrehozásra. További új dokumentum létrehozásához legegyszerűbb a Fájl szalag Új parancsával hozható létre (File > New). Új dokumentum a Ctrl + N billentyűk egyidejű lenyomásával is létre tudunk hozni. Az opció engedélyezése után az új dokumentum kinézetét és elrendezését kell meghatározni.


Mentés

A szöveges dokumentumunk mentéséhez használjuk a Fájl szalag Mentés parancsát (File > Save). A Ctrl+S gombkombinációval is mentést tudunk kezdeményezni. Ha a Mentés gombbal egy korábban már elmentett bemutató mentését kezdeményezzük, akkor az új változat automatikusan felülírja a bemutató korábbi példányát.

Ha egy újonnan létrehozott bemutató mentését kezdeményezzük, akkor a megjelenő Mentés másként párbeszéd panelen meg kell határoznunk, hogy a bemutatót milyen néven, és melyik mappába mentjük. A Fájl (File) szalag Mentés másként (Save As) parancsának használatakor minden esetben lehetőségünk van a mentésre szánt bemutató nevét, valamint a célmappát megváltoztatni.

A Mentés másként panelen először határozzuk meg a célmappát Hely (Save in), majd a Fájlnév (File name) mezőben adjuk meg a bemutató nevét. A mentés másként ablakban a Fájltípus (File name) legördülő menüben kiválaszthatjuk a menteni kívánt dokumentum típusát, majd a művelet befejezéséhez kattintsunk a Mentés (Save) gombra.
Teszt (kattints rá)