Logo – toll, szín és vastagság

 

Előre és hátra, jobbra és balra
Kezdetben a Teknőc a lap közepén áll, és a parancsaidra vár. Ha megérti a parancsot, akkor végrehajtja azt. Például az
előre
parancs egy egyszerű mozgást jelent. Írd be a képen látható parancsot a  parancssorba!

A Teknőc 50 lépést megy előre. Most gépeld be a következőt:
jobbra 90 és nyomd meg újra az Enter billentyűt. Ennek hatására, a Teknőc jobbra fordul 90 fokkal. Most próbáld ki a következő parancsokat: hátra 20, majd balra 45 és újra hátra 20. Ne felejtsd el az Enter billentyűt lenyomni minden egyes alkalommal!

Hogyan töröld le a képernyőt?
Az eddig megismert, egyszerű parancsokkal is sokat tudsz kísérletezni, amely után a lap hamar megtelik kusza vonalakkal. Ha le akarod törölni a lapot, használd a következő parancsot:

Az Imagine letörli a képernyőt, és a Teknőcöt a középpontba mozgatja, az irányát pedig felfelé állítja.

Hosszú- és rövid szavak
Szerencsére a Teknőc a parancsok rövidebb változatát is megérti, így nem kell annyit gépelned. Például az
előre 50 parancs helyett, elég annyit írnod, hogy e 50. Természetesen más parancsokat is lehet rövidíteni.

Próbáld ki az alábbi parancsokat, és győződj meg arról, hogy megértetted a működésüket. Használd a törölKépernyő parancsot minden kísérlet után.

Tollvastagság
A Teknőc tolla más-más vastagságú is lehet. Ha be szeretnéd állítani az értékét 1-re, vagy más értékre, használd a
tollvastagság! vagy röviden a tv! parancsot!

A legvékonyabb toll vastagsága 1-es, minél nagyobb számot állítasz be, annál vastagabb vonalat húz a Teknőc. Vedd figyelembe, hogy az 5-s érték felett a vonalnak lekerekített széle lesz. Érdekes rajzokat kaphatsz eredményül, ha nagyon vastag tollat használsz, mint például
tv! 50 vagy tv! 100. Persze az Imagine is tud javasolni különböző vonalvastagságokat, ehhez csak annyit kell tenned, hogy beírod a tv! parancsot, majd megnyomod az F9 funkcióbillentyűt.
Ne felejtsd el, hogy a legvékonyabb vonalvastagsághoz a következő parancsot kell használnod!
? tv! 1
A Vonalvastagságok párbeszédablakban
kiválaszthatod a számodra megfelelő
értéket. Ne felejts el a gombra
kattintani!

 

 

 

Két különböző vonalvastagság használatával készítsd el a következő ábrákat:

Tollszín
A különböző vonalvastagságok mellett, a tollnak más-más színei is lehetnek. A toll színének megváltoztatásához használd a
Színek párbeszédablakot! Írd be a parancssorba a tollszín!, vagy röviden a tsz! parancsot, majd nyomd meg az F9 funkcióbillentyűt!

A Színek ablakban kiválaszthatod a megfelelő színeket. A csúszka használatával megváltoztathatod az adott szín világosságát. Ha sikerült kiválasztanod a megfelelő színt, kattints a Csináld! gombra! Próbáld ki, hogyan rajzol a Teknőc, például az e 100 és j 45 parancsokkal! Ha már emlékszel a színek nevére, használhatod a tsz! parancsot is, amely után egy üres helyet kell kihagynod, majd egy idézőjel után beírhatod a szín nevét, így nem kell használnod az F9 billentyűt.

A Színek ablakban az itt látható színeket kínálja fel Neked az Imagine.
Használhatod a nevet ebben a formában, vagy számmal (1 és 12 között) a végén. Minél nagyobb számot írsz a szín nevének végére, annál világosabb színárnyalatot kapsz. Ne felejtsd el, hogy a színek neve elé mindig idéz jelet kell raknod. A vörös helyett, használhatod a piros megnevezést is, ha az jobban tetszik.

Készítsd el a következő ábrákat! Ezek különböző vonalvastagsággal és színnel készültek, a létrehozásukhoz pedig csak az előre, jobbra 90 és balra 90 parancsokat kellett használni.

 

 

 

1

Néha akkor is elég érdekes ábrákat kapsz, ha csak két színt használsz, amelyből az egyik ráadásul a fehér. Az első kép készítésénél a narancs színt használtuk, 30-as vonalvastagsággal rajzoltunk, az
e 60
paranccsal. Ezután átállítottuk a toll színét fehérre, a vonalvastagságot 5-re, és a  h 60 paranccsal rajzoltunk. Próbáld elkészíteni a többi rajzot is!

 

 

Véletlen színek és vastagságok
Már tudod, hogy a
tsz! parancs használatakor, egy konkrét szín nevét kell megadnod, például tsz! „kék8, a tv! parancs pedig egy konkrét vonalvastagságot vár paraméterként. Azonban használhatsz egy varázsszót is, amellyel tetszőleges színt, vagy tetszőleges vonalvastagságot is megadhatsz.