Központi egységek

A hardver a számítógép működését lehetővé tevő elektromos, elektromágneses, mechanikus egységek összessége. A számítástechnikában hardvernek hívják magát a számítógépet és minden megfogható, hozzá kapcsolható tartozékát.


 

Alaplap

Mint ahogyan a neve is mutatja, alapvető feladata van. Az épületeknek fontos az alap, mert arra épülnek a szintek, úgy a számítógép esetében is ide „épülnek” az alkatrészek. Valamilyen módon ide kapcsolódik minden alkatrész, vagy közvetlenül, vagy segédeszközök segítségével (illesztőkártya, csatlakozók).

Ez egy nagyon bonyolult nyomtatott áramkör, amely biztosítja az alkatrészek elhelyezkedését és az összekapcsolódásukat, tehát nem csak „ hordozza” az alkatrészeket, hanem a közöttük zajló adatforgalmat is megvalósítja.

Pontos és hiba nélküli működése tehát a gép működése szempontjából elengedhetetlen. Az alkatrészek hibás belehelyezése, vagy az alkatrészek hibája, zavarhatja a működését, vagy meghibásodását okozhatja.

Az épületek esetében is fontos az alap minősége és megbízhatósága, a számítógép esetében az alaplap minősége a fontos.
Az alaplap minősége és felhasználhatósága erősen gyártó- illetve típusfüggő. Azt, hogy egy gépbe milyen alkatrészek helyezhető, továbbá hozzá milyen perifériák kapcsolhatók, döntően az alaplap határozza meg, ennek helyes megválasztása tehát alapvető.

Az alaplapok legfontosabb jellemzői:

Kép nagyobb méretben

Fontosabb részei:

Processzor foglalat(CPU foglalat): Ide lehet beilleszteni a processzort, általában többfélét is akár.

Memória foglalat: A memória modulok ide pattinthatók be.Ezek mérete adja azt a memóriát amit használhatunk.

Bővítő helyek (PCI sinek): Úgynevezett bővítőkártyákkal lehet a gép jellemzőit megváltoztatni. A legismertebb bővítőkártya a videókártya, ami a monitort látja el adatokkal.

ROM BIOS:Egy különleges memória, amit az alaplap gyártója lát el egy programmal, ami a gép indulását biztosítja.

Külső csatlakozók: ezek a gép dobozának külsejéről is elérhetők: billentyűzet, VGA, nyomtató, LAN, hang, USB.

Kérdések:

 1. Mi az alaplap, és mi a feladata?
 2. Mi okozhat meghibásodást az alaplapban, ill. az alkatrészekben?
 3. Mik azok a PCI sinek?
 4. Mik csatlakozhatnak a külső csatlakozókhoz?
 5. Mi az a ROM BIOS?

Feladatok:

 1. Nézz utánna mi az a BIOS program és hogy tudod elindítani!
 2. Nézz utánna, mi közös és mi eltérő a PS/2 csatlakozó és az usb csatlakozó között!
 3. Nézz utánna mire jó az északi és a déli hid az alaplapon!

Processzor

Az alaplapra van elhelyezve a gép működését döntően befolyásoló alkatrész a Processzor .Az egész számítógép lelke. Az „agy”. A CPU angol: Central Processing Unitközponti feldolgozóegység) más néven ez a processzor.

Ez az alkatrész irányít, és a legfontosabb funkciókat látja el. Minden a processzor segítségével zajlik, és minden adat előbb, vagy utóbb kapcsolatba kerül vele. Rövidítve CPU-nak is nevezik. Ez tulajdonképpen a mikroprocesszor, amelynek típusa a számítógép egyik legfontosabb meghatározója. (pl. 386, 486, Pentium…..)
A gép a működéséhez szükséges adatokat, programokat is a memóriából olvassa ki.
A PC osztályú számítógépeket kiszolgáló processzorgyártás két fő piaci szereplője az Intel és az AMD.

 

A processzor részei:

 • Vezérlőegység (CU: control unit ): A nevéből is látszik, hogy vezérlő feladatot lát el.

 • Aritmetikai-logikai egység (ALU: arithmetic logical unit): számításokat végez és döntések vezérel.

 • Regiszterek: egy gyorsan elérhető tároló

  Kérdések:

 1. Mi a processzor funkciója
 2. Milyen részekre osztjuk a processzort?
 3. Minek a rövidítése a CPU?
 4. Melyik a két legismertebb processor gyártó cég ?

       Feladat:

 1. Nézz utánna, az intel es az amd processorok tipusainak!
 2. Mellyek a legismertebb processzor típusok?
 3. Nézz utánna mi az a tranzisztor, és mi köze van a processzorokhoz?
 4. Miben mérik a processzorok teljesítményét?

Memória

Tárolja a számítógép működéséhez szükséges programokat és adatokat. A memória az adatokat kis egységekben tárolja amik meg vannak sorszámova. Az egységeket rekesznek nevezik, azok sorszámát memóriacímnek. Az adatok a számitógép kikapcsolása után törlődnek a memóriábó.

Fajtái:

1. Opertaív tár: nagy teljesítmény írható-olvasható tároló RAM (Random Access Memory) rövidítéseként, kb. tetszőleges hozzáférésű memória, közvetlen hozzáférésű memória). Ez a számítógép használható memóriája

2. Gyorsítótár (Cache): gyorsítótár, kis kapactású, de nagy sebességű tárolóhely. Lehet a processzoron belül, vagy kívül is.

3. ROM-BIOS: ROM (Read-Only Memory: csak olvasható memória) BIOS (Basic Input/Output S ystem alapvető ki-/beviteli rendszer) A kettő együtt azt jelenti, hogy egy csak olvasható memóriában van egy ki/beviteli rendszer elhelyezve. Ez a program biztosítja a gép alapvető működését, és indítását is.

Kérdések:

 1. Mi a feladata a memóriának?
 2. Mi történik az adattal miután kikapcsoljuk a gépet?
 3. Minek a rövidítése a RAM?
 4. Mit nevezünk memóriacímnek!

Feladat:

 1. Nezz utánna az interneten, mi a Random Acces Memory magyar megfelelője!
 2. Nézz utána az interneten, mi a gyorsítótár (cashe) fő feladata a számítógépben!

 


Bővítők

A számítógépet egy adott művelet elvégzésére vagy más eszközökhöz történő illesztésre alkalmassá tevő nyomtatott áramköri lap. A bővítőkártyák a gépen belül bővítőhelyekre illeszthetők, amelyen keresztül valamelyik adatrendszerhez kapcsolódnak. A kártyák a legtöbb esetben külső csatlakozókkal is rendelkeznek. (Egyéb elnevezések: vezérlőkártyák, illesztőkártyák, adapterek, csatolókártyák.)

A legismertebb bővítőkártyák a következők:

 • grafikus kártyák
 • hangkártyák
 • hálózati kártyák

1. Grafikus kártya (videókártya): a monitor illesztését teszi lehetővé a számítógéphez. Nagyban meghatározza az ott megjelenő kép minőségét. Manapság önálló processzorral GPU-val rendelkezik, és külön memóriával is, ami a gyorsabb megjelenítést biztosítja.

2. Hangkártya: hangot fogad és ad ki, számítógépes programok utasítására. Tipikus felhasználási területei: multimédiás alkalmazások, hang és videószerkesztések, és szórakozás (filmnézés, zenehallgatás, játékok). A legtöbb mai számítógépben ez az eszköz az alaplapra van építve (integrálva), de egyes korábbi gépekhez még külön kell beszerelni. A professzionális felhasználók szintén külön szoktak hangkártyát vásárolni, sokkal jobb minősége és teljesítménye miatt.

3. Hálózati kártya :a számítógépek hálózatra kapcsolódását és az azon történő kommunikációját lehetővé tevő bővítőkártya. Manapság már az alaplapok többsége integrált formában tartalmazza.

Kérdések:

 1. Mik azok a bővítőkártyák?
 2. Hova illeszthetők a bővítőkártyák?
 3. Milyen típusú bővítőkártyákat ismersz?
 4. Mire jó a grafikus kártya?

Feladatok:

 1. Nézz utánna az interneten, melyik a két legismertebb grafikus kártyát gyártó cég!
 2. Nézz utánna az interneten, milyen kábelt lehet csatlakoztatni a hállózati kártyára!

 


Tápegység

A számítógép elektronikus berendzés, így szüksége van áramellátásra. A konnektorból érkező áram azonban nem megfelő a működéséhez, így kell egy berendezés ami átalakítja a megfelelő tulajdonságúvá a hálózati áramot. Ezt végzi a tápegység, majd megfeleő kábelek segítségével eljuttaja a megfelelő helyekre: alaplap, háttértárak…..

Manapság már a számítógépek fontos adatokat tárolhatnak és a szerverek pedig folyamatosan működnek, így az áram hiánya súlyos gondot okozna. Ezt a problémát lehet kiküszöbölni a szünetmentes tápegységgel, ami a gép dobozán kívül helyezkedik el, és áramot bizotsít áramszünet esetén is, hosszabb-rövidebb ideig.