Vírusok

Számítógépes vírusok fajtái, csoportosítása

images (2)

A számítógépes vírusokat több szempont szerint csoportosíthatjuk. Ilyen szempont szerint lehet az, hogy milyen állományokat fertőznek meg, milyen állományokkal terjednek. Másik csoportosítási szempont lehet, hogy a vírus mennyire károkozó.

 

 

 

Terjedésük szerint lehetnek:inform2

 • Boot vírusok
 • Alkalmazásvírusok
 • Makrovírusok
 • Férgek

Károkozás szerint lehetnek:

 • Rosszindulatú vírusok
 • Ártalmatlan vírusok

Bootvírusok

A boot vírusok az elsőként megjelenő vírusok közé tartoznak. Leggyakrabban akkor terjednek, ha fertőzött lemezzel indítjuk el a rendszert. Ebben az esetben a vírus a merevlemez boot szektorába ágyazódik be, így még az operációs rendszer betöltése előtt aktiválódik. Ennek hatására a fertőzött merevlemez az összes meghajtóba helyezett lemezt megfertőzi. A boot vírusok napjainkban a kevésbé elterjedt vírusfajták közé tartoznak.

Alkalmazásvírusokimages (1)

Az alkalmazás- vagy más néven programvírusok a futtatható kódot tartalmazó (.COM, .EXE kiterjesztésű) állományokat fertőzik meg. A megfertőzött állományokba beírják a saját kódjukat Amennyiben egy programvírussal fertőzött fájlt elindítunk, a vírus betöltődik a memóriába és megfertőzi az összes többi elindított programot.

Makrovírusok

Elsősorban dokumentumokba épülnek be és a fertőzött dokumentum megnyitásakor aktivizálódnak. Általában Word és Excel által készített dokumentumokat (.DOC, .XLS) fertőznek meg. Terjedésükhöz elegendő egy fertőzött állomány (fájl) megnyitása, és a vírus már be is töltődik a memóriába, mely a későbbiekben megnyitott dokumentumokat megfertőzi. A fertőzést általában már csak akkor vesszük észre, amikor már késő.
A makrovírusok csoportjába tartoznak a levelező vírusok is, melyek elsősorban e-mail útján terjednek. A csatolt fertőzött fájlok megnyitásakor aktivizálják magukat.

Férgek (Worm)

Worms-Nedir-Nasil-Korunulur-2Elsősorban interneten, hálózaton kaphatók el, ahol másolatokat terjesztenek magukról. Megbújnak a számítógépen, és információt gyűjtenek róla, majd az összegyűjtött információkat tárolják. Ha ismét csatlakozunk az internetre, hálózatra, akkor ezeket a tárolt információkat a megadott címre továbbítjákFelemészthetik a memóriát és a sávszélességet, ami miatt a számítógép a továbbiakban nem tud válaszolni.

images (4)

Spywarespyware

A spyware vagy más néven kémprogramok célja, hogy adatokat gyűjtsenek személyekről vagy szervezetekről azok tudta nélkül a számítógép-hálózatokon. Az információszerzés célja lehet például reklámanyagok eljuttatása a kikémlelt címekre, de akár ellophatják jelszavainkat, számlaszámainkat vagy más személyes adatainkat rosszindulatú akciók céljából is. A vírusokhoz hasonlóan lehet őket „beszerezni”.

Trójai programok

Trojan-p

 

Hasznos alkalmazásnak álcázzák magukat, miközben kártékony hatásúak. Olyan program, amelyet készítői arra terveztek, hogy interneten keresztül, távoli kapcsolatban el tudja érni a gépünket és ez által annak fájlrendszerét, tudja kezelni. Hatásukat csak elindításuk után fejtik ki.

 

 

 

Spamemail-spam

A Spam-ek olyan tömegesen terjedő levél szemeteket jelentenek, amit általában e-mailben kapunk és nem kértünk.

Tulajdonságaik:

 • –a címzett által nem kívánatos
 • –tartalma nem a címzett személyére szól
 • –nagyon gyakran a feladó valódi személyét elrejtő, meghamisító formában érkezik
 • –nagy tömegben kiküldött

 

Egyébb

Lopakodók

Az antivírus programot és az operációs rendszert megkerülve a gép memóriájában maradva, a fájl méreteit, az operációs rendszer jellemzőit és a könyvtár struktúráját megváltoztatják.

Retrók

A víruskereső alkalmazásokat nemcsak kijátszani, hanem hatástalanítani is igyekeznek.

Poliformok

Bármely vírus lehet poliform. Hogy nehezebben lehessen elcsípni azokat, minden fertőzéskor megváltoznak.


Modern vírus kereső, -mentesítő programok

computer-virus1-370x271

Több szoftverfejlesztő cég foglalkozik víruskereső, –mentesítő programok készítésével. Ezek biztosítják számunkra a víruskeresés legegyszerűbb módját.
A mai modern víruskeresők állandóan figyelik a lemezműveleteket. Megvizsgálják a a fájlokat és csak akkor engedélyezi a futtatást, ha az állomány nem fertőzött. Ezek hátránya, hogy lassítják a rendszert.

A víruskereső-, figyelő- és irtóprogramoknak az a feladata, hogy

 • Megakadályozzák a vírusok bejutását a gépünkbe.
 • Ha már bejutott a vírus, akkor felismerjék, és lehetőleg eltávolítsák.
 • Megakadályozzák, hogy a számítógép továbbadja a fertőzést

Leggyakoribb antivírus szoftverek

NOD32, AVG, Avast, Antivir Personal, Panda Antivirus, Norton Antivirus, Virus Buster, stb.
antivirus
vírusok

Ismételjük át egy teszt segítségével hogy mit istanultunk!

Meg kell adnod egy szöveget.
Meg kell adnod egy szöveget.
,
Írjál dátumot!
Meg kell adnod egy szöveget.